Egy sportoló gondolatai...

Egy sportoló gondolatai...

A magyar labdarúgás mélyrepülése egy amatőr labdarúgó szemével

2019. április 03. - Laon

Az elmúlt években soha nem látott mélységeket jár be hazánk labdarúgása. A nemzeti együttes teljesítménye sok esetben mondhatni botrányos. Az Aranycsapat után egyre nőtt a színvonal távolsága más országokkal szemben, világbajnokságra utoljára 1986-ban jutottunk ki. 

Az elmúlt évtizedekben rengeteg játékos és szakvezető megfordult a válogatottunknál, kisebb nagyobb sikerrel. Elmondható, hogy Dárdai Pál rövid vezérlete alatt kezdett valami jó irányt venni, amelyet Bernd Storck következő szövetségi kapitánynak sikerült átmentenie a kontinensviadalig. Ekkor sokunkban megcsillant a remény, de az Európa-bajnokság után visszatértünk a sötét valóságba, de legalább a rengeteg magyar szurkolónak egy szép emléket szerzett nemzeti csapatunk a franciaországi megmérettetések során.

szurkolok.jpg

Azóta még nagyobb mélységeket járunk meg, gondoljunk itt az elmúlt időszakban elért eredményeinkre, leszámítva a horvátok elleni váratlan, fantasztikus győzelmünket. Elgondolkodtató azért, hogy van-e még ugyan ennél is lejjebb, vagy innen most csupán felfele indulunk egy ilyen győzelmet követően?

magyarorszag_horvatorszag_2_1.jpg

Hazánk korosztályos válogatottjai szereznek nekünk még néha némi örömöt, de sokunkban felmerül a kérdés: Hova tűnnek azok a játékosok, akik 17, 19 és 21 évesen jól teljesítenek a nemzeti mezben? Sorra értünk el szép eredményeket, de ezzel egyenesen arányosan veszítettük szem elől a tehetséges játékosainkat. Meg sem kérdezem, hogy miért. Ha tudnánk erre a választ, akkor a magyar labdarúgás vezetői már tettek volna megfelelő lépéseket ennek ügyében, legalábbis „remélem”. Jó lenne minél több fiatal tehetséget látni, akik lépésről lépésre haladnak a felnőtt válogatott felé.

utanpotlas.jpg

A megyei labdarúgás az én vesszőparipám, hiszen mióta az eszemet tudom, azóta kergetem a labdát. Folyamatosan nyomon követem a „nagyvilág” mellett, a megyei bajnokságok eseményeit is. Miért hanyatlik ilyen szinten a megyei foci? Sokan erre azt válaszolnák az előbbiek fényében, mert a „fejétől bűzlik a hal”. Igen ám, de mások úgy gondolják, a megyei szintről kellene felfelé építkezni, nem pedig visszafelé. Ami viszont tény, a megyékben egyre több csapat szűnt meg az elmúlt években, sok olyan együttes, amelynek nagyobb múltja is van megyei szinten. Itt többnyire a gyér utánpótlás játékos kínálat az elsődleges oka, de sokaknál az anyagiak is közrejátszottak. Sok együttes indul alsóbb osztályban, hiszen nem tudnának kiállítani hétről hétre ifjúsági csapatot, de a labdarúgás iránti szenvedélyük még életben tartja esetenként a csapatukat.

aljai.jpg

A fiatalok miért nem akarnak már focizni? Miért vannak a csapatok még megyei I. osztályú szinten is tele idősebb, rutinosabb játékosokkal? Miattuk nem kapnak lehetőséget a szárnyukat bontogató labdarúgók, vagy épp a hiányuk miatt kell még a sportszerető veteránoknak vinni vállukon a csapataikat?
Véleményem szerint ritkán találni már olyan utánpótlásedzőket, akik megszerettetik a gyerekekkel a labdarúgást, és megfelelő képzést is tudnak biztosítani számukra. Az országszerte színvonalasnak tartott labdarúgó akadémiákra is sok esetben nem a tehetségük szerint válogatják a fiatalokat, amely által nehezebb egy tehetségtelenebb gyerekből labdarúgót faragni, még ha a szülei meg is fizetik a képzését.

gyerekfoci.jpg

Nem mehetek el szó nélkül a megyei játékvezetők mellett, akik sok esetben egy csendes mederben csordogáló mérkőzést is képesek, viharos hullámokkal hömpölygőre alakítani. A „bíró” kérdés mindig is fő témája volt, és lesz a labdarúgásnak még magasabb szinten is, megyei viszonylatban pedig még inkább. „Miért nincsenek jó játékvezetők?” Rengeteg sportbarát teheti fel a kérdést, amelyre pontos válasz nincs, de okokat találhatunk. A sporttársak az életkortól a képzettségi szintig nagyon felhígultak, amelynek következtében több gyengébb teljesítményt nyújtó sípmester verte már ki a biztosítékot megyeszerte a csapatoknál. Volt már több esetben, amikor tettlegességig fajult egy-egy mérkőzés. A botrányba fulladt események egyre sűrűbbek sajnálatos módon, így ennek köszönhetően az „értelmesebb” játékvezetők köszönik, ebből ők nem kérnek. Így maradnak, akik még a pénzre éhesen képesek vállalni a kockázatot – ritka kivétel már a lelkiismeretes –, hol és mikor képelik fel őket egy hétvégi összecsapáson. Ez egy ördögi kör, miszerint a játékosoknak tudomásul kellene venni, a pályán mindig a sípmester az úr. Másrészről a játékvezetőknek pedig korrekt módon, magabiztosan és lelkiismeretesen kellene levezetni a mérkőzéseket annak fényében, ők egy szolgáltatást nyújtanak a csapatoknak, akik ezért fizetnek.

spori.jpg

Ezek által elmondhatjuk, sajnos több sebből vérzik hazánk labdarúgása, amely elkeserítő a sportág kedvelői számára. Remélhetőleg a közeljövőben megtalálják országos- és megyei szinten a megfelelő megoldást a labdarúgásunk „szakemberei”. Annál is inkább, mivel szívbemarkoló és büszkeséggel tölt el minden sportbarátot, amikor aranyérmet nyernek nemzetközi szinten sportolóink és csapataink, de a világ legnépszerűbb sportágában évtizedek óta  „nem rúgunk labdába”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laonvelemenye.blog.hu/api/trackback/id/tr2114736161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.04.04. 08:10:31

Én eleve azt nem értem, miért kell a szórakoztatóiparba állami pénzt nyomni ? Illetve, azt még megértem amikor egy-egy kulturális rendezvénybe teszik ezt, amitõl esetleg a turizmus fejlõdését várják, de a magyar foci max. a katasztrófaturizmust lendítheti fel.

Buncog 2019.04.04. 08:21:55

Jó lenne látni egy hatékonysági sorrendet az európai országokkal. A nemzetközi meccseken elért győzelmek/pontok száma és az adott állam (nem a reklámszponzorok) által beleöntött pénz hányadosai érdekelnének. Persze azért már most sejtem, hogy hol lenne a magyar a listán.

paráznabillegető 2019.04.04. 09:20:01

hol van birca és az okfejtése, miszerint a liberalizmus a hibás?

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.04. 09:23:41

Gondolom a horvát meccs utánra volt időzítve az írás. Csakhát..várni kellett egy kicsit.:)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.04. 09:27:08

@Buncog: Pl. Finnország még soha nem jutott ki sem EB-re sem VB-re. És gondolom elég komoly állami pénzből tartják fenn a sportágat.( Hacsak nem csüggenek százezrek a képernyőn egy Turku-Tampere bajnokin..:)

Kivlov 2019.04.04. 09:30:59

"Hova tűnnek azok a játékosok, akik 17, 19 és 21 évesen jól teljesítenek a nemzeti mezben"
Sehova. Aki 17 évesen tényleg tehetséges, annak ebben a posvány NB1ben alapembernek kéne bármelyik csapatban. Ehhez képesz az U21-es válogatottban sincs összesen 20 felnőtt meccs a lábában, itt a gond. Hogy a magyar edző nem teszi be a fiatalt, mert az állását félti.

Amúgy meg azzal kéne kezdeni, hogy:
- Bírókat kiküldeni Angliába tanulmányútra. NB1-ben, NB2-ben angol stílusú bíráskodást bevezetni. Minden sz*rért szabit fújunk, a bírók szándékosan tördelik, lassítják az amúgy is iram nélküli meccseket. Utána meg csodálkozunk, ha nemzetközi szinten még Albániához képest is lassúak vagyunk.
- Mezey féle edzőképzést elfelejteni, rég megbukott. Fiatal edzőket (edzőtanoncokat) kötelezően, MLSZ pénzen külföldre kiküldeni (Dárdaihoz, Lőwhöz, Szabicshoz stb.)
- Faluhelyen nem elsősorban Bozsik tornák kellenek, amik darabra jól mutatnak, hanem körzeti szinten összerántott csapatok (körzeti válogatottak)
- NB1-ben drasztikusan limitálni kell a légiósok számát
- Meccsjegyek árát kb 50%-kal kell megvágni
- Játékosokat posztra kell képezni. 10-12 évesen ki kell választani 100 tehetségesnek tűnő balbunkót/csatárt/stb és posztra képezni éveken át.
stb, stb

wrstjnethn 2019.04.04. 09:39:47

@midnight coder: "miért kell a szórakoztatóiparba állami pénzt nyomni ?"
Azért, mert:
- Józsikám, megkapod azt a menza üzemeltetést a minisztérium földszintjén öt évre, de tudod, van ez a csapatom, nagyon szívükön viselem a sorsukat...
- Lacikám, ne viccelj már, úgyis van elkülönített reklámkeret a cégnél, megszponzoráljuk a csapatot.
- Jaj, de kedves vagy, abból a pénzből le tudjuk cserélni a csapat tulajdonosának az autóját, mert már legalább másfél éves és úgyis nehezen tudok kiszállni belőle!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.04.04. 09:42:07

El kellene kezdeni felfejleszteni az iskolai focibajnokságokat már alsó tagozatban. Valódi (külföldi?) szakembereknek ki kellene választaniuk a tehetséges gyerekeket és hatéves kortól komolyan, szervezetten foglalkozni velük. Ebben az esetben másfél évtizeden belül lenne számottevő magyar futball.
Pénz lenne rá, csak szét kéne zavarni a mostani léhűtő gárdát (játékosokat, edzőket, vezetőket, "szakértőket"...) és teljes anyagi erőforrás arzenállal az alapok felé!
Sajnos ez sosem fog megvalósulni, mert a magyar sörfoci egy velejéig rothadt korrupt pénzmosoda, ahol a döntéshozó ingyenélőknek semmi okuk a változtatásra.

Novák Aircraft Ferencné 2019.04.04. 09:48:27

@Frady Endre: Hogy tudtuk megverni Horvátországot?

nookedli 2019.04.04. 09:51:27

Jó lenne tisztázni, mi az a tehetség, vagy inkább el kellene feledni ezt a kifejezést, mert a magyar futball be van ragadva e fogalom mögé, alá. Futballal foglalkozom magam is. Sok gyereket láttam, akiket tehetségesnek mondtak, de nem volt az, mint kiderült, rengeteget járatták a szülei külön edzésekre cselt tanulni, mert a magyar futballban a klubok 99%-ban még a mai napig nem tanítják meg a gyerekeket cselezni. A szülőnek külön fizetnie kell ezért, már ha tud. Ezek a tehetségesnek mondott gyerekek 90 %-ban tinédzserkorban abbahagyják a futballt. Fel kell fogni mindenkinek, senki nem születik ügyesnek, vagy labdazsonglőrnek, mindenkinek tanulnia kell szorgalmasan. A labdával töltött minőségi gyakorlás eredményezi a jó futballistát. Az MLSZ-nek a feladata lenne korlátozni az idegenlégiósokat az első osztályban és kötelezni a klubokat az utánpótlás gyermekek beintegrálásába a csapatba. Horvát és szlovák módszerből kellene átvenni. A 17 éveseket már a nagy csapatba kell integrálni. 20 év felett már senki sem tehetség, vagy ígéret, akkor már bizonyítani kell. A fiatal játékosok értéket képviselnek és nem a TAO pénzből kellene kivenni az értékeket!

nookedli 2019.04.04. 09:53:34

Jó lenne tisztázni, mi az a tehetség, vagy inkább el kellene feledni ezt a kifejezést, mert a magyar futball be van ragadva e fogalom mögé, alá. Futballal foglalkozom magam is. Sok gyereket láttam, akiket tehetségesnek mondtak, de nem volt az, mint kiderült, rengeteget járatták a szülei külön edzésekre cselt tanulni, mert a magyar futballban a klubok 99%-ban még a mai napig nem tanítják meg a gyerekeket cselezni. A szülőnek külön fizetnie kell ezért, már ha tud. Ezek a tehetségesnek mondott gyerekek 90 %-ban tinédzserkorban abbahagyják a futballt. Fel kell fogni mindenkinek, senki nem születik ügyesnek, vagy labdazsonglőrnek, mindenkinek tanulnia kell szorgalmasan. A labdával töltött minőségi gyakorlás eredményezi a jó futballistát. Az MLSZ-nek a feladata lenne korlátozni az idegenlégiósokat az első osztályban és kötelezni a klubokat az utánpótlás gyermekek beintegrálásába a csapatba. Horvát és szlovák módszerből kellene átvenni. A 17 éveseket már a nagy csapatba kell integrálni. 20 év felett már senki sem tehetség, vagy ígéret, akkor már bizonyítani kell. A fiatal játékosok értéket képviselnek és nem a TAO pénzből kellene kivenni az értékeket!

nookedli 2019.04.04. 09:55:12

@Frady Endre: A tehetség nem létezik. Meg lehet nézni a vezető utánpótlás képző klubokat, a legfontosabb szempont a testalkat. Utána következik a labdaérzék.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.04.04. 09:55:34

@Novák Aircraft Ferencné: A fociban előfordul, hogy egy gyengébb csapat a körülmények szerencsés együttállása révén időnként megver egy erősebbet.
Pl. a '74-es vébé egyik csoportmeccsén nagy meglepetésre NSZK-NDK 0-1, ám utána az NDK mindhárom meccsét elvesztve kiesett, míg az NSZK négyet nyerve világbajnok lett.
Vagy említsem az '54-es döntőt, ahol a teljesen esélytelen és általunk korábban 8-3-ra letiport germánok megvertek bennünket?
Angol Kupában is előfordult már, hogy másodosztályú csapat lett a végső győztes.
Van ilyen... :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.04.04. 09:57:31

@nookedli: Tehetségen én nem azt értem, hogy a gyerek a fülén is megtartja a pörgő labdát, hanem, hogy a szakemberek szerint megvannak-e azok a testi-lelki (fizikai és mentális) képességei, amelyek alapján jó futballista lehet.

chrisred 2019.04.04. 10:14:03

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Miért lenne állami pénz a finn fociban? Szegények, mint a templom egere. Az első osztályban átlagosan évi 24 ezer euró a fizetés, ami nagyjából havi 640 ezer forintra jön ki. Na, ezt vesd össze a magyar mennyei havi 2,6 milliós átlagfizetésével, különös tekintettel az általános finn és magyar átlagbér arányára.

chrisred 2019.04.04. 10:16:42

@Novák Aircraft Ferencné: Ahogy Azerbajdzsán majdnem pontot lopott tőlük Horvátországban. Volt egy fantasztikus világbajnokságuk, de ez a mostani csapat erősen az európai középmezőnyhöz tartozik.

Stenonis 2019.04.04. 10:28:29

@Novák Aircraft Ferencné:
Hogy tudtunk kikapni Luxemburgtól és Andorrától?

A horvátok nagyon jóllaktak a világbajnokságon. Akkor nagyon kijött nekik a lépés. Most meg nagyon nem. És messze nem működött olyan jól a horvát csapat, mint 2018-ban. A nem éppen világverő Azerbajdzsán ellen is szenvedtek.
Előtte meg egy tragikus színvonalú meccsen kaptunk ki simán a szlovákoktól.

vackor1 2019.04.04. 10:36:47

Hagyjuk már az előző EB szereplést, ahova eleve azért jutottunk ki - talán még így is az utolsó helyen - , mert 50%-al megemelték a résztvevők létszámát, meglepetésre megvertük a nagy mellénnyel kiálló osztrákokat ( mert el sem tudták képzelni , hogy kikaphatnak ellenünk és úgy mentek fel a pályára ) , szerencsével pontot mentettünk a második meccsen majd a portugálok döntetlenre AKARTAK játszani velünk ( két megpattanó, szerencsés góllal vezettünk, amit perceken belül egyenlítettek is, világosan látszik , hogy gólt akkor rúgtak nekünk, amikor akartak ) , aztán az első , valóban jelentős meccsen megmutatták hol is vagyunk valójában.
Most piszok nagy mázli, hogy Dárdai után ismét olyan ember az edző, aki ért is a focihoz , össze tudja rakni a csapatot , Rossival még ezeknek a .......................nek/nak is van esélyük , amint ez látszott az utolsó meccsen is.

Novák Aircraft Ferencné 2019.04.04. 10:40:13

@Stenonis: Gyenge magyarázat. Mégiscsak nyugati sztárklubokban játszó játékosokkal teli csapatról beszélünk. Ok nem annyira éhesek ,de azért csak ki akarnak jutni.. A norvégok elleni oda-vissza győzelem kapcsán mi volt a magyarázat? Ők is jól voltak lakva? :)

Novák Aircraft Ferencné 2019.04.04. 10:41:09

@chrisred: Talán győzhettek VOLNA az azerek . Csak az a volna, ott ne lett volna..;)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.04. 10:56:25

@chrisred: A magyar focisták fizetését magam is sokallom, és teljesítményhez kötött sávos bérezést vezetnék be. De ettől még a finn labdarúgást a finn állam illetve önkormányzatok tartják fenn. És igen sok helyen van ez még így a világon.

Laon 2019.04.04. 11:07:20

@vackor1: Nagyon jól látod! Respect :)

Novák Aircraft Ferencné 2019.04.04. 11:29:34

@vackor1: Értem a szerencsefaktor csak akkor merülhet fel, hogyha nyerünk. Kizárólag ilyenkor szolgálhat magyarázatul. Hát akkor biztos, hogy disznó nagy szerencse volt. Oda-vissza elverni a Premiership és Bundesliga játékosokkal teli norvég migriválogatottat. Majd elpicsázni a z EB titkos esélyesének tartott osztrák "tarka" válogatottat. A hollandokat kiejtő Izlanddal döntetlenezni. Ez kérem egy lottóötösnyi szerencse. :) Én ezt éppolyan szánalmas magyarázkodásnak vélem, mint amikor a másik oldal mindig a pechre hivatkozik..

kocsisj 2019.04.04. 11:49:31

@Novák Aircraft Ferencné: Hányan jöttek a magyar bajnokságból? Kettő vagy három? Az egyik: Lovrencsics, aki szintén nem itt lett jó focista. Fejétől bűzlik a hal!

2019.04.04. 11:50:05

Amíg a legalsó szinttől a legfelsőig teljesítmény nélkül pénz jut a rendszerbe, addig nem lesz eredmény. Amíg focibuzi a vezér, addig pénz fog jutni a rendszerbe. Ezekből következik, hogy 15 évig még biztosan ez marad, ha utána elzárják a pénzcsapot és teljesítményre kényszerülnek a rendszerben résztvevők a piaci alapon történő megélhetéshez, akkor lesznek eredmények. Ez minimum 25, de inkább 30 év. És ez az optimista forgatókönyv. A realitás az, hogy nem lesz változás, az aktuálisan a rendszerben lévők egzisztenciális oka miatt.

kocsisj 2019.04.04. 12:13:51

@Captain Admin: Így igaz! Kisebbik fiam (most '40-es) focibuzi volt, a '80-as évek végén jelentkezett az MTK-ba, nem vették fel mert csókosokkal volt tele. Az egyetemen a diplomamunkáját a magyar futballban lehetséges marketing, reklám stb pénzekből felépített szponzorációból írta. Kapott hozzá anyagot az Ajaxtól, a Portótól, a Rangerstől. Furcsa mód abban az utolsó tekercs WC-papírig minden elszámoltak. Utána 1 évig volt az ETO marketingese is ( még a Garaminál, valószínűleg a diplomamunkájának köszönhetően), de hamar otthagyta, mert azt mondta, hogy az egész egy fertő. Szerintem, az egész azóta csak rosszabb lett. Ki az MLSZ vezetője. M.o. leggazdagabb embere. Hogy lehet az, hogy nem fogalmazódik meg bennünk, hogy ez az ember hogy lett a leggazdagabb ember. Miért nem a Tiéd vagy az enyém az OTP? Tudom, már a Ford is azt mondta, hogy csak az első milliót ne kutassuk. De ennek az embernek a karrierje jól mutatja ennek országnak a tökéletes nihilét. Mindez Orbánnal megfűszerezve egyenesen vezet a semmibe, vagyis ahol most vagyunk.

Maxim Tsigalko 2019.04.04. 12:33:39

@vackor1: Hát persze, a vakszerencse, a megpattanó labdák, és a komolytalan ellenfelek. Amelyek közül az egyik annyira döntetlent akart velünk játszani, hogy a játékosai szabályosan idegbajt kaptak minden alkalommal, mikor megszereztük a vezetést.
Meg se kérdezem, hogy ha akkor rúgtak gólt, amikor akartak, miért nem rúgtak nekünk egy hatost? Azzal bebiztosíthatták volna a továbbjutást. Bár úgyis megmagyarázod ezt is, te negatív, nyavalygó pöcs.

@Laon: Neked meg külön gratulálok, hogy vackor kommentjével csak egyetérteni tudsz. Mondjuk az irományod színvonalát nézve nem is csoda.

Novák Aircraft Ferencné 2019.04.04. 13:01:17

@kocsisj: Miért, az argentin vagy a brazil csapatban hányan játszanak úgy egyébként az argentin vagy brazil bajnokságban?

sZulamith 2019.04.04. 14:55:09

"Az országszerte színvonalasnak tartott labdarúgó akadémiákra is sok esetben nem a tehetségük szerint válogatják a fiatalokat,..." Szomorú, hogy itt is a pénz számit.
Jó lett volna olvasni, hogy mennyit is keresnek ezek a minimális szinvonalon labdába rugók. Gondolom sokat, mert erről nincs itt szó.

Gyorgy Nagy 2019.04.04. 16:28:06

Egy fillértse a magyar fociba.Akinek ez a dilije az a megtakaritott pénzéből szorakozzon ne a mi adonkbol.Orsoséknak van elég ( bocsi az ország fenomelis proli gáz szerelő stromanjának) .

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.05. 17:33:53

@Gyorgy Nagy: Valaki hasonlóan gondolkodik a színházakról..

vackor1 2019.07.23. 13:44:55

Van az a mondás, hogy a stílus maga az ember. Ebből kiindulva értelmes emberek nem reflektálnak bizonyos szint alatti lények véleményére , mert egyszerűen nincs mire. ( miért ? kinek ? nincs senki a túloldalon , akinek címezhetném a választ.. azt meg a legkönnyebb lenne leírni, hogy az ismeretlen az mekkora sötét/alpári tufa/primitív pöcs, de ilyet normális ember nem tesz ugyebár..)

Aztán van egy olyan is, hogy fegyvertelennel nem vívunk párbajt, én pl. szellemibe sosem bocsátkozom fegyvertelennel. :))
Most kezdjem el magyarázni bárkinek, aki nem ismer , semmit nem tud rólam - valószínűleg még arra sem vette a fáradtságot, hogy visszaolvasson pár hsz-emet , hátha vmi kiderül rólam vagy megtette és az frusztrálja - de úgy viselkedik mint az alpári tahók , hogy azt sem értette meg , hogy nem akartak nekünk hatost/négyest/huszonnyolcast rúgni , mert nekik a döntetlen kellett a további meccseikhez , a megpattanó, teljesen irányt váltó - vissza lehet nézni a meccset - lövésekből kapott gólok után pár percen belül meg kiegyenlítettek, látható módon akkor elkezdtek focizni/támadni az általam amúgy egyáltalán nem kedvelt CR-ék ?
Még egyszer : fegyvertelennel szellemi párbajt sem vív az ember .
süti beállítások módosítása