Egy sportoló gondolatai...

Egy sportoló gondolatai...

Botrányos játékvezetés a megyei labdarúgó mérkőzéseken

2019. április 08. - Laon

Gyerekkoromtól rúgom a bőrt. Ez az egyetlen igazán őszinte szerelem az életemben, a labdarúgás. NB III-as szinten kezdtem bejárva a korosztályokat, míg nem egy sérülés elgondolkodtatott: Akarok én profi focista lenni? A válasz kiderül az ezt követő pár évből, mikor egy rossz társaság elvitt magával, bár ugye szokták mondani: „Könnyű Katát táncba vinni, ha ő maga is akarja”. Lehet egyszerűen csak lusta voltam, hiszen ha valaki napjainkban akár az NB I-es szintig szeretne eljutni, akkor kőkemény munka, kitartás és szorgalom kell hozzá, vagy épp a szülők hatalmas anyagi befektetése.

gyerekfoci.jpg

Nagyon kitartónak kell lennie egy fiatalnak, ha profi labdarúgó szeretne lenni

Megyei szinten minden osztályban megfordultam, és harminchárom évesen már a rutinos játékosok közé tartozom. Megyeszerte rengetegen ismernek és nem úgy mint egy alpári, agresszív játékost. Több esetben ha jobb volt az ellenfél és kikaptunk, kész voltam bemenni külön még a rivális öltözőjébe is a hármas sípszót követően, és gratuláltam a teljesítményükhöz, valamint további jó eredményeket kívántam. Ez nem kötelező, de így igazán emelt fővel is ellehet viselni egy vereséget sportemberhez méltóan, ha jobb volt az ellenfél. Kiemelném amatőr labdarúgóként, volt amikor egy sörrel is megkínáltak az ellenfél öltözőjében, így már megérte. Viccet félretéve, szerintem erről kellene hogy szóljon a sport, egymás megbecsüléséről még ha szeretne is mindig győzelemmel levonulni mindenki a küzdőtérről. Természetesen volt több szituáció, amikor a meccs hevében durvábban szóltam másokhoz, legyen az a játékvezető, ellenfél játékosa vagy épp egy kiabáló szurkoló. Mégis büszke vagyok arra, hogy soha életemben egyetlen piros lapot sem kaptam, továbbá még a 3 sárgalapos rendszerben sem kellett egy meccset sem kihagynom egyik szezonban sem.

fair.jpg

Napjainkban szinte minden hétvégét követően halljuk a negatív eseményeket a megyei bajnokságokból. Sok esetben a játékvezetők úgy belenyúlnak ítéleteikkel a mérkőzésekbe, hogy az erősen befolyásolja az összecsapás végeredményét. Egyre több játékosnak veszik el a kedvüket a sportolástól a döntéseikkel. Több alkalommal voltam szem- és fültanúja téves játékvezetői ítéleteknek, sajnos voltak alkalmak, amikor elszenvedője is. Kijelenthető, hogy a megyei játékvezetés kritikán aluli az elmúlt időszakban.

spori2.jpg

Hétről hétre történnek országszerte botrányos esetek a megyei labdarúgás bajnokságaiban

Tudom jól, hogy ez egy ördögi kör. Annyi atrocitás éri a sípmestereket az elmúlt években, hogy az értelmesebbek nagy része köszöni, nem kér ebből. Akik maradtak, ők vállalják jobbára szerintem a pénz miatt, hogy hétről hétre akár felképeljék őket, vagy épp szamuráj karddal kergessék az öltöző körül. Nekik ez már lehet megszokott, hiszen jobbára ugyanazokkal a sporikkal történnek ezek időről időre. Ha nekem mint játékosnak van önkritikám és tudom ha rossz vagyok, akkor egy vezetőbírónak miért nincs? Ha hétről hétre negatív kritikát kapnék, lehet már én rég abbahagyom a labdarúgást. Voltak esetek, amikor a játékvezető téves ítéleteit egy szövetségi ellenőr is látta, de a szankció: egy-két hétig nem vezetett és kész. Ez a létszámhiányuk miatt volt gondolom, na de kérem, ez nem megoldás. Homokba dugjuk a fejünket és egyházi módon kezeljük a dolgokat és ha a pap felcsinál valakit, akkor elküldjük olyan helyre, ahol még nem ismerik. Ez a vezetők felelőssége.
Elhiszem, sőt tudom, hogy nem elegendő a létszám a játékvezetőknél, de ettől még lehetne egy rostát csinálni rátermettség alapján. Úgy érzem évek óta, ha olyan sporttársak vezetnék a mérkőzéseket, akiknek felnőtt bajnokságban legalább pár év van a hátuk mögött, ők jobban átéreznék a meccs hevében bekövetkezett szituációkat, jobb döntéseket tudnának hozni. Többnyire ha valakiről tudják a csapatok, hogy játszott több évet labdarúgóként, azoknak a döntését jobban elfogadják vitatott helyzetekben. Ha ilyen játékvezetők lennének a megyei sportpályákon, valószínűsítem, hogy sokkal kevesebb botrányos esetről hallanánk hétről hétre. Ekkor már vonzóbb lenne az értelmes, labdarúgómúlttal rendelkező emberek számára is elvégezni a tanfolyamot, hogy sípot ragadhassanak. Ebben az esetben nem csak olyan fiatalokkal lehetne feltölteni a hiányos játékvezetői keretet, akik csupán a pénzt látják benne az iskolai tanulmányaik mellett.

spori1.jpg

Tekintély nélkül nem lehet

Meg kell említenem az olyan sípmestereket, akiken érződik a szereplési vágy, továbbá az irányítás – itt én vagyok a főnök, én majd most megmutatom – élvezete. Több alaklommal találkoztam ilyen játékvezetővel, akinek egy hibás döntését követően ha igazán normális hangnembe is szólnak, azonnal sárga lap a szóvá tevő labdarúgó jutalma. Na ezeknek a sporiknak a mérkőzéseire mindig nagy tétben lehetne fogadni a szerencsejátékon, hogy 10 lap minimum lesz az általuk vezényelt derbiken. Ezt szintén ki lehetne küszöbölni, ha lenne játékos múltja, és tudná milyen is annak a bizonyosnak a másik végén lenni. Tudniuk kell, hogy nem szabad tönkretenniük a még sportolni vágyó, amatőr labdarúgók szórakozását. Hiba mindig volt, van és lesz, de nem mindegy milyen szinten befolyásolja az összecsapás végkimenetelét.

kassai.jpg

Magasabb szinten is hibáznak a játékvezetők

Összefoglalva, az én véleményem szerint, ha egy meghatározott évet le kellene játszania felnőtt labdarúgó bajnokságban egy játékvezetőnek, mielőtt elvégezheti a tanfolyamot és leteszi a vizsgát, akkor ezzel csökkenteni lehetne a negatívan megítélt megyei sípmesterek névsorát. Minden bizonnyal mindig lesz miről beszélni, hiszen olyan nincs, mikor mindkét fél elégedett egy döntéssel, bár ritkán ez is előfordul. Ehhez mi is kellene? Csupán, hogy legyen tekintélye és határozott kiállása egy sporinak, ami csak akkor valósulhat meg, ha már labdarúgó múltját követően már síppal a kezében is tett le valamit a megyei labdarúgás asztalára. Nem bántásképp, de számomra egy olyan fiatal vezetőbíró, akivel soha a pályán nem találkoztam játékos- vagy épp szurkolóként, akiről tudom konkrétan, hogy soha életében nem volt labdarúgó felnőtt szinten, továbbá úgy néz ki mint egy éhező gyerek a menza sorbaállás legvégén, na az ő döntését nehezebben fogadnám én is minden esetben.
Részemről ezt egy jó megoldásnak látom, továbbá nem is kivitelezhetetlen ha a megyei bajnokságok egyre inkább megfogyatkozó létszámát figyelembe vesszük. Kevesebb csapat, kevesebb mérkőzés, kevesebb játékvezető. A megyei vezetőknek el kellene ezen gondolkodni, hogy kicsit szelektáljanak a sok esetben csupán a pénzre hajtó „dolgozóik” között.

A bejegyzés trackback címe:

https://laonvelemenye.blog.hu/api/trackback/id/tr7414749041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karipapa01 2019.04.09. 14:55:46

Vajon van olyan, hogy egy helyzetet másképpen lát a labdarúgó, másképpen a szurkoló és másképpen a játékvezető? :D Talán érdemes lenne minden mozdulatot kikockázni, szakértők bevonásával elemezni és ha ennek közzététele után sem lenne konszenzus, akkor népszavazással dönteni a játék menetének folytatása tekintetében. Különben pedig miért is kellene a foglalkozását megelőzően futballistának lennie egy játékvezetőnek? Csak az a jó gépészmérnök, aki előzőleg esztergályos, lakatos vagy kovács volt? Lehet, hogy még a labdát sem találja el, de neki nem is kell. Neki a szabályismeret, a helyzetfelismerés és újabban a pszichológia követelmény.

Tsteinar 2019.04.09. 14:59:43

Értem a szerző problémáját, de sajnos csak az egyik oldalról látja a szituációt, ami közel sem ennyire fekete-fehér. A javaslat sajnos teljesen életszerűtlen...illetve az utóbbi években a TAO valamint a megyei egyesületek díjának csökkentése miatt, egyre több a csapat valamint a mérkőzés szám megyei szinten.

Mankel 2019.04.09. 15:57:39

Meg az is jó lenne ha piroslapoknak volna valami súlya, mert ha két játékos összeverekszik kap 3 hét eltiltást aztán passz. Az 5. héten röhögve csinálja újra. Nincs gond a zsoldosokkal egyrészt a megye 1,2 játékosok többsége is az. Másrészt aki keresni akar annak teljesítenie is kell, mind fizikailag(megye 1ben ez elég kemény egy átlag megye 1 teljes keretnől nem tudnánk összerakni 3 csapatot aki meg tudja csinálni) mind szabályismeretben. A közhiedelemmel ellentétben a játékvezetők nincsenek túlfizetve. Hülyék lennének a játékosok (amelyik ér is valamit) átmenni játékvezetőnek sokkal szarabbul keresnének.

Laon 2019.04.09. 16:02:39

@Tsteinar: Nem tudom te melyik megyét képviseled, de nálunk igen is megállja a helyét, hogy kevesebb a csapat évről évre. elmúlt évhez képest 4 csapattal van kevesebb, előtte 3 volt ami megszűnt!!! Fogalmazzunk ugy, ez megyefüggő. Ja, és nem feltétlenül megye 1es focistákra gondoltam, lehet az 2. vonalból (ahol nulla a pénz így neki a jv plusz bevétel)is játékvezető, csupán legyen fogalma a másik fél helyzetéről is egy bizonyos szituációban....

Laon 2019.04.09. 16:05:30

@Karipapa01: Na neked csak azt kívánom teljesüljön a vágyad, és ha egyáltalán valaha fociztál, keseitse minden meccsen elmédet egy ilyen senkiházi, aki életébe nem rugott labdába, csupán elméleti sikon közeliti meg azt amit szeretne csinálni. Idiótaságot ne irjál, még ha értem is mire céloztál.

2019.04.09. 16:06:18

A következő kérdéseken gondolkodj el:
Volt már valaha olyan, hogy egy játékos kritizálta a bírói döntést, és a bíró ennek hatására meggondolta magát? Egyébként bíróként helyes lenne egyáltalán, ha megváltoztatná ez esetben a döntését? Ehhez mit szólnál a másik csapat játékosaként? A bíró tekintélyét mennyiben érintené mindez? Volt-e már olyan, hogy a bíró a javadra döntött, de szerinted tévesen, és ezt tetted szóvá? Amennyiben sosem változtatják meg kritika hatására a bírók a véleményüket, akkor mi értelme van szóvá tenni? Ha rosszak a bírók, akkor gondolom nem csak egyik irányba rosszak, tévednek mindkét csapat javára egy meccs során, ugye?

2019.04.09. 16:11:09

@Laon:
Pedig van igazság abban amit mond, nem feltétlenül lesz egy jó focistából jó bíró, meg rossz focistából is lehet jó bíró ha jó a helyzetfelismerő képesség. Ugyanez igaz edzőkre is.

2019.04.09. 16:12:12

@Mankel:
Jó, de eleve nem főállásról van szó, és nem profi focistákról.

Tsteinar 2019.04.09. 16:21:15

@Laon: lehet, hogy megyénként változik, de országosan szerintem nő a mérkőzés szám pl a hétfőnkénti öregfiúk meccsek régen nem tartoztak központi szervezés alá, egyre több női meccs stb, megye 3-ba sokszor egy bíró megy. Sajnos, aki focizik az nem megy el JV-nek az esetek nagy többségében, mert pontosan tudja milyen szitukba kerülne. Akinek meg komolyabb tervei vannak, annak 18-19 évesen el kell kezdeni különben nincs esélye NB-s osztályba felkerülni, mert ilyen a rendszer. Én kötelező jelleggel előirnám, hogy minden egyesület adjon egy bírót a megyébe, lehet az ifi játékos is. Egyrészről jobban képbe kerülnének a szabályokkal, másrészről megtapasztalnák milyen meccset vezetni.

Laon 2019.04.09. 16:23:40

@Zabalint: Adom amit írtál, ebben egyetértek, de hidd el, vannak akik pont igy teszik tönkre a mérkőzéseket... Szerintem ezt sokan, sokféleképp látom. Én ezt tapasztaltam, ha egy volt , akár megye 2es játékos vezet meccset, még a hibás döntésnél sem úgy ordítanak rá. Tudják, legjobb tudása szerint akar működni, és tudja milyen a másik oldalon lenni. Írtam azt is, mindig is volt, van és lesz hiba, mindenkinek nem lesz sosem jó senki, de ezzel véleményem szerint lehetne kicsit minimalizálni ezeknek a botrányos ténykedéseknek az esélyét.

Laon 2019.04.09. 16:32:47

@Tsteinar: Ebben nagyon igazad van és részemről támogatom!!!

Mankel 2019.04.09. 16:37:20

@Laon: Mi az hogy botrányos viselkedés? Sok hiba? Könyörgöm bl játékvezetők 6-n plussz gól és videóbíróval headsettel meccsdöntő hibákat vétenek milliós fizetésért. Mit is vársz egy megyei kerettől ahol jó estben vannak 3-man. Olyan minőségű a "játékvezetés" mint a "futball" ami ott folyik. Ezt tudomásul kell venni.
Arról nem is beszélve, hogy játékosok és csapatvezetők nem ismerik a szabályokat. Vagy valami 10 évvel ez előtti változatot rosszul.

Laon 2019.04.09. 16:47:53

@Mankel: Az nem botrányos, ha pl. egy játékvezetőt pofon vágnak, erre azt mondja: Ha mégegyszer megütsz kiállítalak. Ez az egyik véglet, másik pedig aki ha felemelt hanggal annyit kérdeznek tőle: Spori bazdmeg ez most mi volt??? Ezért akár valakinek a pirosat is felemeli, ilyet pont láttam és ha nem hallom csak ennyit mondott a játékos, azt mondanám biztos csúnyábbat.... Maradjunk annyiban, teljesen igazad van hogy feljebb is hibáznak, de minket ez érint nem a bl mérkőzés...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.04.09. 17:18:59

1992-93 környékén történt a BLASZ II-ben egy hazai MAFC meccsen:
(Előzményként annyit, hogy addigi tíz éves pályafutásom alatt összesen egyetlen egy sárga lapot kaptam még ifistaként, amikor egy elkésett szerelésnél a labda helyett véletlenül az ellenfelet találtam el.)
Nos, itt az történt, hogy a félpálya környékén futottunk a kapunk felé tartó labdáért az ellenfél támadójával, vállal taszigáltuk egymást, ő elesett. Már azon is meglepődtem, hogy Saskőy bíró lefújta az esetet és szabadrúgást ítélt. Az még inkább, hogy felmutatott egy sárga lapot. A legdurvább azonban az volt, hogy amikor a lapra felírta a számomat, azt tapasztalta, hogy ez a szám már szerepel ott, ezért felmutatta a pirosat. A játékostársaim hiába magyarázták neki, hogy azt a sárgát az ellenfél ugyanolyan számú játékosa kapta, nem én, ő hajthatatlan maradt. Időközben nyilván rájött a hibájára, de mivel a jegyzőkönyvbe mégsem írhatta azt, hogy tévedett, így írásban azt hazudta, hogy a sárga felmutatása után én szidtam az anyját, és ezért küldött ki. Ez nettó hazugság volt.
Azon a hétvégén a fegyelmi testület minden kiállítottat egységesen két meccsre tiltott el, így csapatkapitányként nem játszhattam a következő fordulóban, a feljutásunkról döntő Szabadkikötő elleni meccsen. Hát így be tud kavarni egy csaló bíró...
A vicc az, hogy később még NB I-es bíró is lett belőle.

ui.: Szerencsére nélkülem is feljutottunk a BLASZ I-be! :)

Mankel 2019.04.09. 17:52:14

@Laon: Az első esezben témyleg kritikán alul viselkedett a játékos, a játékvezető meg vagy egy igazi hülye vagy magyon meg vokt félemlítve. A második esetben meg a szabályoknak megfelően jártel a játékvezető. Először is nincs joga se játékosnak se a csapatvezetőknek megkérdőjelezni a játékvezető döntéseit másodszor a "bazdmeg"

Laon 2019.04.09. 18:03:52

@Mankel: Voltál te már megyei meccsen? Nem hiszem, hiszen ott a bazdmeg csupán kötőszó. A rutinosabb játékvezetők ezt tudják, na de ezek 90 %a futbalozott korábban. hidd el, nem véletlenül irtam ez kapcsaán amit irtam. :) :D

Mankel 2019.04.09. 18:05:10

@Laon: kifejezéssel szidta a játékvezetőt ami a szabályok szerint instant kiállítás. Ezt nem én mondom hanem az uefa. Azért ezt lazábban szokták venni megyében gondolom előzménye is volt azért, vagy a meccs hangulatában vagy a játékos viselkedésében.
Ha megfigyelted a két példát mindkét esetben a játékos "támadt" a játékvezetőre az egyik fizikálisan a másik verbálisan ők viselkedtek botrányosan és első esetben a játékvezető komoly hibát vétett, hogy nem fújta le azonnal az egész mérkőzést írta le a jegyzőkönyvbe és nem tett rendőrségi feljelentést. A második esetben a szabályoknak megfelelően járt el.
Azt nem veszed észre mikor itt bírálod ez miatt a játékvezetőket, hogy minimum 24 +nézők vannak jó esetben 3 rossz esetben 1 ellen.
Ha megütik a játékvezetőt bekergetik az öltözőbe az SOHA nem játékvezető hibálya. Ugyanis nem tud akkorát hibázni, hogy ezt megérdemelje ilyenkor mindig az elkövető a hibás.

Mankel 2019.04.09. 18:06:03

@Laon: Sőt vezetem is őket.

Mankel 2019.04.09. 18:09:20

@Laon: Igen de "emelt hangon" értsd üvöltve már egészen más mint a játékvezető mellék kocogva normál hangon megkérdezni. Ilyenért nem hiszem hogy bárkit kiállítanak előzmény nélkül.

Mankel 2019.04.09. 18:14:05

Hibája nem hibálya ezt nem is értem miért így írtam le.

Mankel 2019.04.09. 18:37:26

@Laon: Személy szerint elengedem az ilyesmit többnyire. A "bazd meg spori ez mi volt" a következőt eredményezheti. Sportszerű nyugodt meccs= meg se hallom majd a meccs után megbeszéljük. A játékos végig reklamál és van sárgája masodik sárga piros. Nincs sárgája attól függ mennyire idegesít vagy sárga de ki is állíthatom bár inkább sárga. Ha meccs egy darálós reklamálós valami instant piros egy hülyével kevesebb meg a többiek is visszavesznek talán.

2019.04.09. 18:56:14

@Laon:
"Nem hiszem, hiszen ott a bazdmeg csupán kötőszó. "

Éppen elég baj ez. Úgy értem, felőlem nyugodtan használja egymás között két azonos csapatbeli játékos, de a bíróval szemben ez a mondat így, vagy mondjuk az ellenfél játékosával szemben, aki nem a haverod, már más tészta.

Szerintem nem a bírónak kellene alkalmazkodnia, ha ordenárék a játékosok, hanem a játékosnak normálisan szólnia a bíróhoz, már ha szól, mert a reklamációnak amúgy semmi értelme. Ha haverommal beülünk egy idegen kocsmába, és egymás közt bazdmegolunk, attól még nem szólok a csaposhoz, hogy töltsd már azt a sört, bazdmeg.

Mankel 2019.04.09. 19:04:06

@Zabalint: Plussz nem csak, hogy értelmetlen a reklamálás még szabálytalan is.

Tsteinar 2019.04.09. 20:24:02

Ezt valaki azért elmagyarázhatná, hogy miért a fociban divat falkában a bíró arcába üvöltözni meg baszdmegolni. Jönnek azzal, hogy a feszültség meg "idegállapotba" került...egy haverom vízilabda bíró, ott azért kivágják a játékost, ha csúnyán néz ki a vízből. Kézilabdában, kosárban se szokás.

Mankel 2019.04.09. 21:00:52

Az a helyzet, hogy sokkal többet és hosszabban lehetne írni a játékosok, edzők, nézők viselkedéséről illetve arról, hogyan cseszik szét a sportot és üldözik el a normális játékvezetőket. Ha háromszorosára emelnék a díjazást akkor se lennének megfizetve ezért. Már várom azt a posztot is, hogy mi játékosok milyen botrányos viselkedéssel tettük tönkre az amatőr focit, hogy lehet hogy tele van a liga agresszív állatokkal amire a csapattársak, edzők és nézők csak tesznek egy lapáttal? Miért vagyunk olyan primitívek és vesszük jogot meg a bátorságot, hogy a hétköznapi stresszt a játékvezetőn vagy az ellenfélen esetleg a saját csapattársunkon vezetjük le?
süti beállítások módosítása